Zo krijg je een krachtige kopstem

zangtechniek Jul 21, 2020

Heb jij ook een heel luchtig en dun kopstemmetje? In de video van vandaag deel ik 3 oefeningen met je om die kopstem te gaan activeren zodat je krachtige, hoge noten kunt gaan zingen!

 

Voor je begint te zingen is het super belangrijk om je stem op te warmen. Download hieronder mijn Ultieme Opwarming helemaal gratis, zo is je stem op een gezonde manier opgewarmd voor je aan de oefeningen in de video begint. ??

Voor we eraan beginnen, wil ik graag dat je me 1 ding belooft…. Beloof me dat je niet bang bent om in je kopstem te zingen! Ik weet dat je kopstem misschien nog niet zo vol, helder en warm klinkt als je het zou willen maar geloof me, door onderstaande oefeningen wekelijks te doen ga je echt een verschil beginnen voelen!

Pinky promise? ?

Hier gaan we!

(P.S: weet je niet goed wat het verschil is tussen borst- en kopstem? Kijk dan zeker eerst naar deze video).

Oefening 1: Hoog zacht gehemelte

Voel met het puntje van je tong net achter je tanden. je zou moeten voelen dat dit stukje heel hard aanvoelt. Dat is je hard gehemelte, dat kan niet bewegen.

Probeer nu verder naar achter met je tong te voelen. Je zou moeten voelen dat er een zacht stukje vanachter in je mond is. Dat is je zacht gehemelte. Dit stuk kan je op en neer laten gaan.

Wanneer je geeuwt, voel je dat je zacht gehemelte helemaal naar omhoog gaat. Door dat zacht gehemelte hoog te zetten, wordt je resonantieruimte veel groter, wat ervoor zorgt dat je klank veel ronder, warmer en krachtiger klinkt.

Spoel de video door naar minuut 3:37 en zing de oefening om je zacht gehemelte naar boven te krijgen mee (en vergeet niet te overdrijven zodat je goed voelt hoe een hoog zacht gehemelte aanvoelt)!

Oefening 2: Stembanden sluiten

Wanneer je een luchtige kopstem hebt, sluiten je stembanden niet helemaal.

Wat bedoel ik daarmee? Wel, beeld je in dat je stembanden twee rekkertjes zijn. Die twee rekkers zouden tegen elkaar moeten trillen om geluid voor te brengen. Wanneer ze van elkaar trillen, ontsnapt er veel lucht. Dit is wat wij ervaren als een luchtige stem.

Lucht op de stem willen we eigenlijk niet, het heeft veel nadelen:

❌ Je verspilt je energie door al je lucht gewoon te laten ontsnappen. Je verliest je ademsteun.

❌ Je gaat veel sneller buiten adem zijn tijdens het zingen (klik hier voor meer tips om dit te vermijden)

❌ Je stembanden gaan sneller uitdrogen waardoor er irritatie (en dus ook heesheid) ontstaat.

Om zonder lucht te zingen, gaan we gebruik maken van de zangtechniek ‘cry’. Klik hier om alles over cry te weten te komen.

Spoel de video door naar minuut 5:43 en zing mee!

Oefening 3: Spelen met klinkers

In het engels noemen ze dat: Vowel Modification.

Het komt erop neer dat je je klinkers veranderd. Hier een voorbeeldje:

Stel dat we het liedje ‘See The Light’ van Tangled willen zingen. In het refrein heb je de zin:

“And at last I see the light”

Op het woordje ‘last’ is waar het vaak fout loopt. Ofwel zingen we die met te veel lucht (wanneer we naar kopstem overschakelen) of met te veel spanning (wanneer we in borststem blijven zingen).

Welke positie neemt je mond aan wanneer je ‘last’ zingt? Normaal zou je moeten zien dat je mond heel horizontaal gaat staan.

Probeer nu dit te zingen:

“and at loest I see the light” (dus lOEst in plaats van lAst)

Voel je dat dit gemakkelijker gaat? Dat er minder lucht ontsnapt op de ‘oe’ klank?

Probeer nu de mondpositie van de ‘oe’ aan te houden, maar een ‘a’ te zeggen. Dat is vowel modification.

Spoel de video door naar minuut 9:16 om een voorbeeld te zien ?

 

Welke oefening werkt voor jou het best? Waar haal je het meeste resultaat uit? Laat nummer 1, 2, of 3 hieronder achter in de comments, ik hoor het graag!