Zo Overwin Je "Angst" Tijdens Het Zingen

inspiratie mindset Sep 19, 2023

In de aflevering van deze week gaan we dieper in op het onderwerp van zingen en angst, en vooral hoe je die angst kunt overwinnen tijdens het zingen.

Deze aflevering zal een beetje anders zijn dan wat je normaal van mij gewoon bent, omdat ik het vandaag zal hebben over een inzicht dat ik heb gekregen door de samenwerking met mijn coach. En het heeft even geduurd vooraleer het echt tot mij doordrong. Maar nu ik het begrijp, voel ik dat ik dit moet delen met de zangers waarmee ik samenwerk, want het heeft enorm veel veranderd voor mij.

Het kan zijn dat jouw brein wat vreemde kronkels zal moeten nemen om te begrijpen wat ik je ga vertellen. Het kan zelfs zijn dat je het na één keer niet volledig begrijpt, en dat is oké. Sommige zangers zullen deze aflevering misschien overslaan, en dat is ook helemaal oké. Maar voor degenen die er klaar voor zijn om dit te ontvangen, kan het van onschatbare waarde zijn, omdat we het hier hebben over de relatie tussen tijd en hoe we in het nu leven en angsten kunnen overwinnen.

 

Tijd

Veel mensen zien tijd namelijk als iets lineairs: we hebben het heden, het verleden en de toekomst. Het heden is waar we ons nu bevinden, het verleden ligt achter ons, en de toekomst ligt voor ons. Sommigen hebben een andere kijk op tijd, maar voor nu gaan we uit van dit basisconcept.

Wanneer we in het nu bepaalde emoties ervaren, komt dat vaak omdat we ons laten beïnvloeden door het verleden of de toekomst. Als ik bijvoorbeeld verdrietig ben of spijt voel, komt dat vaak omdat we met onze gedachten in het verleden zitten, bij een moment waarop er iets pijnlijks is gebeurd of waar je spijt voelde. Aan de andere kant worden emoties zoals angst, twijfel en onzekerheid, de emoties die wij als zanger allemaal goed kennen, vaak gevoed door gedachten over de toekomst.

 

Alleen het heden

De waarheid is echter dat er eigenlijk maar één ding bestaat, en dat is het heden. Het verleden is voorbij en de toekomst moet nog plaatsvinden. Het enige moment dat we werkelijk hebben, is het nu. 

Dit concept is van vitaal belang om te begrijpen. Het verleden is allang voorbij, en de toekomst is nog niet gebeurd. We hebben alleen het nu.

Wat mensen vaak doen, is de toekomst voorspellen op basis van wat er in het verleden is gebeurd. Dit is waar ons brein automatisch naar neigt. Als er in het verleden mislukking is geweest, denkt ons brein automatisch dat dit in de toekomst opnieuw zal gebeuren. 

Het is ook logisch dat ons brein zo denkt, want het is de taak van ons brein om ons te beschermen, om ons veilig te houden. Het is een overlevingsinstinct.

Stel dat je in het verleden al eens bent uitgelachen op een podium. Je brein zal dan automatisch denken: "Dit zal tijdens het concert morgen opnieuw gebeuren!" Als je in het verleden al negatieve ervaringen hebt gehad, zal je brein geneigd zijn te geloven dat dit in de toekomst ook zal gebeuren.

 

De “toekomst” bepaalt het heden

We hebben echter de keuze om hier verandering in te brengen. Want hier komt het cruciale punt: de persoon die we in het heden zijn, wordt gecreëerd door de toekomst waarin we geloven.

Stel dat ik je zeg dat je morgen mag optreden voor meer dan honderd mensen. Dan zou je  kunnen terugdenken aan een vorig optreden waar je je tekst bent vergeten, een black-out kreeg, of zenuwachtig werd. En dus zal je denken dat dat morgen ook zal gebeuren.

Maar als je gelooft dat je optreden morgen een mislukking zal zijn, zal je gedrag in het heden reflecteren wat je verwacht. Je zal niet zo enthousiast zijn en excuses verzinnen om het niet te doen. Je zult niet oefenen, je zult in paniek raken en perfectionistisch worden.

Stel je nu voor dat je je aandacht verplaatst naar een positievere toekomst. Je ziet jezelf stralen op het podium, het publiek inspireren en plezier hebben tijdens het zingen. Als dit de toekomst is waar je in gelooft, zal je gedrag in het heden hierop gericht zijn: je zal nog een laatste keer goed oefenen, je zal vrienden en familie uitnodigen, je zal misschien nog wat yoga doen of mediteren om je helemaal voor te bereiden.

Zie je hoe de toekomst waar je je aandacht op richt, bepaalt hoe je in het heden leeft? Ons brein is geprogrammeerd om te kijken naar wat er fout kan gaan, maar we hebben de keuze en de kracht om onze aandacht te verplaatsen naar een andere, meer positieve toekomst. Een toekomst die ons handelen nu zal beïnvloeden. Dit is de sleutel tot het overwinnen van angsten.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Nu, je kan dan wel in die mooie toekomst geloven, als je de juiste zangvaardigheden niet hebt, dan kan je wel op een podium gaan staan, maar nog altijd naast de toon zingen. Het is dus ook belangrijk om je zangtechniek te ontwikkelen, zodat je de vaardigheden hebt om met vertrouwen op te treden. 

Daarom organiseer ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, die jou zal helpen om vol vertrouwen voor anderen te zingen. Je leert er de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik ben alvast heel benieuwd hoe dit inzicht over tijd bij jou is binnengekomen, en hoe dit jou kan helpen in je zangavontuur. Deel gerust je gedachten en vragen in de comments hieronder.

Ten slotte wil ik je opnieuw bedanken om er deze week opnieuw bij te zijn. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!