Zo Zing Je “I Would Stay” van Krezip

inspiratie zangtechniek Feb 13, 2024

In de aflevering van deze week gaan we samen ‘I would stay’ van Krezip zingen, en kijken we welke zangtechnieken daarin zitten.

 

 

Maar vooraleer we in het nummer vliegen, wil ik je nog een belangrijke disclaimer meegeven: de zangtechnieken die we vandaag zullen zien, zijn enkel een richtlijn voor hoe je dit nummer kan zingen. Elke stem is namelijk uniek, dus zullen bepaalde zangtechnieken misschien niet zo goed passen bij jou.

En dat is helemaal oké. Het belangrijkste is de uitkomst, een visie van waar je wil geraken, zodat je kan gaan kijken met welke zangtechnieken je daar het beste geraakt. Dat kan je doen met een vocal coach, die je helpt te zoeken naar de juiste zangtechniek. Maar dat kan ook door voor jezelf een zangtechnische rugzak op te bouwen.

In die zangtechnische rugzak steken heel wat verschillende zangtechnieken die je doorheen je zangavontuur hebt geleerd. Wanneer je bij een nummer dan voor een uitdaging staat - een hoge noot, een ingewikkelde riff - dan kan je in die zangtechnische rugzak gaan kijken met welke zangtechniek je die uitdaging het beste kan overwinnen.

Veel beginnende zangers maken namelijk exact die fout. Ze beluisteren een nummer, horen dat een bepaalde noot scherp wordt gezongen, en denken dat zij die noot ook scherp moeten zingen. Terwijl ze net de kracht hebben om zelf te bepalen met welke zangtechnieken ze dat nummer het beste kunnen zingen. De uitkomst is dan wel dezelfde, maar de weg ernaartoe zal helemaal anders zijn.

Als zanger heb jij dus de kracht om zelf een nummer te beheersen, door zelf te bepalen hoe je een nummer zingt, zonder dat ik jou als vocal coach hoef te zeggen wat je moet doen.

 

‘I would stay’

Laat ons nu eens ‘I would stay’ van Krezip van dichterbij bekijken.

Ik ga ervan uit dat je al een aantal zangtechnieken in jouw zangtechnische rugzak hebt steken. Hiermee gaan we nu experimenteren om dit nummer te zingen.

Mocht je het nummer nog niet zo goed kennen, spoel de video hierboven dan door naar minuut 05:30, waar we het een eerste keer samen doorzingen. We werken vandaag met de eerste strofe, de pre-chorus, en de chorus zelf.

If this is true, I thought then, what will I think

Will I stay or rather I would get away

I’m scared that I won’t find a thing

And afraid that I’ll turn out to be alone

 

But I

I have to learn, have to try

Have to trust I have to cry

Have to see, have to know

That I can be myself

And if I could, I would stay

And if they’re not, not in my way

I’ll stare in the distance

But I’ll grow up to be just like you, yeah

I’ll grow up to be just like you

 

Bekijk na deze eerste keer alvast wat er al goed ging, en waar het eventueel nog wat moeilijk verliep. Hieronder zullen we met verschillende zangtechnieken die pijnpunten dan gaan wegwerken.

 

  • Strofe 1 : borststem + twang

De eerste strofe wordt grotendeels in borststem gezongen, maar de melodie duikt twee keer sterk omlaag, nl. bij de woorden ‘I thought then’ en ‘(I’m scared) that’. Mochten die noten iets te laag zijn voor jouw stembereik, zoals bij mij het geval is, dan kan je twang gebruiken om deze noten te zingen.

> spoel door naar minuut 10:27 om te horen hoe dat klinkt en het zelf te proberen

 

  • Pre-chorus : buikspieren activeren

Bij dit stuk wil ik je aanmoedigen om bij elke ‘have’ je buikspieren en ademsteun te activeren. Dit zal je veel meer kracht en stabiliteit geven om naar het refrein toe te werken.

> vanaf minuut 11:29 toon ik je hoe je je ademsteun activeert en hoe dat klinkt in het nummer

 

  • Chorus : kopstem + twang (mix voice)

Het refrein beginnen we in onze borststem, maar vanaf de tweede zin - en vooral bij de twee keer ‘not’ - gaan we mixen. Daar gebruiken we onze mix voice en voegen er twang aan toe om deze stabieler te maken. Vanaf ‘I’ll stare’ schakelen we terug naar onze borststem tot het einde van het refrein.

> spoel door naar minuut 13:30 om dit samen te proberen

Vanaf minuut 15:06 breien we deze drie afzonderlijke stukjes aan elkaar en zingen we het hele nummer door met deze zangtechnieken.

Zoals ik daarnet al zei, is dit niet dé formule om dit nummer te zingen. Dit is wat voor mij werkt, maar dat is niet noodzakelijk ook zo voor jou. Daarom is het opbouwen van een zangtechnische rugzak zo belangrijk, zodat je vervolgens zelf kan kiezen welke zangtechnieken het beste bij jou passen om dit nummer te zingen.

Ik ben alvast heel benieuwd hoe die zoektocht naar de juiste zangtechnieken voor jou verloopt, dus laat mij zeker weten hoe jij dat ervaart.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Om jou alvast te helpen jouw zangtechnische rugzak te vullen, geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!