Zo Zing Je Met Vibrato

zangtechniek Aug 08, 2023

In de aflevering van vandaag zullen we het hebben over vibrato, en hoe je deze techniek kan toepassen in een nummer.

Veel onwetende zangers weten immers niet wat vibrato is, hoe je die onder controle kan houden, en hoe je die kan gebruiken in een nummer om meer diepgang te creëren. De meeste beginnende, onwetende zangers beginnen gewoon te zingen en als er dan een vibratostuk komt, laten ze die wel opkomen, soms zelfs overal, maar nemen ze niet de tijd om die te controleren. 

Eens je je bewust bent van die fouten, kan je ze gaan corrigeren en veranderen. En zo kom je stilletjesaan in de wereld van de zelfzekere zanger terecht. Die zanger weet heel goed dat je vibrato kan controleren en dat deze specifieke zangtechniek de ideale manier is om een nummer naar een hoger niveau te tillen, en de luisteraar kippenvel te geven. 

De zelfzekere zanger gaat daarom enorm hard werken om die vibrato onder controle te krijgen. Hij weet dat vibrato hem veel meer flexibiliteit kan geven om zijn muzikaal verhaal te vertellen.

Zoals je weet vertrekken we bij alles wat we hier doen vanuit de vier pijlers van de Zing (Je) Zelf Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit, en verbinding. Vandaag bevinden we ons in de tweede, zangtechnische pijler.

 

Wat is vibrato?

Kort gezegd is vibrato een intentionele trilling van je stem (want soms gaat je stem ook trillen zonder dat je dat wilt), een effect dat je kan toevoegen aan je zang. Sommige zangers hebben dat van nature, anderen moeten die eerst gaan vinden. Wil je weten hoe vibrato klinkt? Ga dan naar minuut 3:02 in de video.

Ben je zelf nog op zoek naar de vibrato in jouw stem, of wil je nog meer theorie over deze zangtechniek? Dan raad ik je zeker aan om deze of deze aflevering te bekijken. Vandaag gaan we een stapje verder, en kijken we hoe je vibrato, eens je die geactiveerd hebt, onder controle kan krijgen.

Nu, er bestaan verschillende theorieën over “de perfecte vibrato". Als je het volgens de boekjes wilt doen, dan is een trilling van zes hertz per seconde de perfecte vibrato. Dat wil zeggen dat je stem zes keer per seconde trilt. Wanneer je in programma’s als The Voice of The Masked Singer iets hoort als een snelle of een trage vibrato, dan heeft dat daarmee te maken.

 

Vibrato activeren

Het eerste wat we gaan doen is onze vibrato activeren. Dat kan via de technieken in deze of deze aflevering, maar ik geef je hier een ‘shortcut’ mee. Wat je daarvoor moet doen, is een noot zingen, en denken dat je in de gevangenis zit en wilt ontsnappen door aan de tralies te schudden. Hoor je hoe je stem begint te trillen door het shaken? Proficiat, je hebt je vibrato geactiveerd!

Lukt het nog niet zo goed? Ga dan naar minuut 5:12 in de video om het samen met mij te proberen.

 

Vibrato controleren

De volgende stap is om die vibrato te laten verdergaan zonder te moeten shaken - we willen op een podium namelijk niet telkens als een gek aan denkbeeldige tralies staan schudden om onze vibrato te activeren. Doe het dus nog één keer met het gevangenistrucje, stop dan met schudden, maar probeer de trilling in je stem daarna te laten verdergaan. 

Is dat gelukt? Goed zo! Nu je je vibrato hebt geactiveerd en kan controleren, kan je het nu bewust in een nummer gaan steken.

 

Vibrato toepassen

Hiervoor werken we met het nummer ‘Iridescent’ van Linkin Park, en meer bepaald met het refrein. Zing gerust een aantal keer mee met mij vanaf minuut 7:21 in de video, om de melodie onder de knie te krijgen.

 

Do you feel cold and lost in desperation

You build up hope but failure's all you've known

Remember all the sadness and frustration

And let it go, let it go

 

Vervolgens gaan we vibrato toepassen op bepaalde woorden in dit refrein. Dat zullen we doen op ‘cold’, ‘known’, en ‘all’. Zoek dus opnieuw die vibratoknop in je lichaam, en zet hem aan op die drie woorden. Zing met mij mee vanaf minuut 10:35 in de video.

 

Do you feel cold and lost in desperation

You build up hope but failure's all you've known

Remember all the sadness and frustration

And let it go, let it go

 

Ik wil je uitdagen om nu nog een stapje verder te gaan, en om die vibrato de ene keer aan het einde van het woord te zetten, dan eens in het midden, en dan aan het begin. Concreet zet je dus bij ‘cold’ de vibrato aan het einde, bij ‘known’ in het midden, en bij ‘all’ aan het begin. Vanaf minuut 11:11 in de video leg ik je voor elk woord uit hoe dat klinkt.

Dit is uiteraard geen gemakkelijke oefening. Het is meestal heel subtiel, maar dit is waar spelen met stemeffecten zo leuk wordt, en waar je stilaan die stemvrijheid begint te ervaren. Want jij kiest wanneer die vibrato erdoor komt en wanneer je het laat gaan. Wil jij ook die stemvrijheid ervaren? Zing dan mee vanaf minuut 12:38 in de video.

Om af te sluiten geef ik je volledig carte blanche! We gaan nog één keer het refrein zingen, maar nu laat ik jou zelf kiezen wanneer je je vibrato aan- of uitzet. Speel met je stem, en maak het interessant voor jouw luisteraar om naar jouw nummer te luisteren. Ik begeleid je vanaf minuut 13:18 in de video.

Voel je hoe die vibrato, eens je die kan controleren, zoveel meer invloed heeft op een nummer? Jij hebt nu de kracht om te beslissen wat je wanneer doet met je stem. Is dat niet prachtig?

Ik wil je ook uitdagen om dit toe te passen in jouw eigen nummer waar jij op dit moment misschien mee bezig bent. Speel met die vibrato en kijk wat het kan betekenen om die aan- en uitknop te vinden en in de praktijk te zetten.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Alles begint uiteraard bij een stevige zangtechniek. In de zangtechnische pijler zijn er vier verschillende fases, en met deze oefening zitten we al in de laatste, gevorderde fase. Teruggaan naar de basis en alle fases daartussen doorlopen, zijn echter ook heel belangrijk om die zangtechnische fundamenten te hebben. 

Daarom organiseer ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je heel graag uit voor deze workshop, want ze zal jou de basis geven om die vibrato toe te passen in jouw nummers. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

 

Ik wil je ten slotte enorm bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!