Zou Zingen Altijd Ontspannend Moeten Zijn?

inspiratie mindset Oct 31, 2023

“Zingen moet ontspannen aanvoelen.” Ben jij hier ook van overtuigd? Over die gedachte wil ik het vandaag met jou hebben, want ze klopt niet altijd helemaal.

Veel beginnende, gepassioneerde zangers waarmee ik samenwerk zijn ervan overtuigd dat zingen heel comfortabel en ontspannen zou moeten aanvoelen. Maar de vraag die we ons vandaag stellen, is: klopt dat wel?

Nu, ik begrijp wel vanwaar die gedachte komt. Als iets niet goed aanvoelt, is er een grote kans dat je iets fout doet. Dat zeg ik ook zelf telkens aan mijn zangers. Ervaar je spanning of heesheid, dan is dat een signaal van je lichaam dat je iets verkeerd doet. En dan moeten we kijken wat je kan veranderen om dat te verhelpen.

Het is dus zeker zo dat spanning tijdens het zingen niet goed is, maar net zoals alles in ons leven vraagt zingen wel enige inspanning. Dat gaat niet over pijn of spanning voelen, maar over waar je die spanning mag voelen tijdens het zingen.

Er is immers een verschil tussen een ontspannen klank produceren en de inspanning die nodig is om dat te doen. En dat is een belangrijk concept, dus ik zal het nog eens herhalen: er is een verschil tussen een ontspannen klank zingen en de inspanning die nodig is om die ontspannen klank te kunnen zingen.

Eens je dat snapt, verandert alles in je zangsessie. Echt waar!

Ik wil je dus uitnodigen om het zingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Zingen zou eigenlijk soms een beetje oncomfortabel moeten aanvoelen. Het is oké dat zingen inspanning vergt, zolang je weet in welke delen van je lichaam je die spanning mag voelen om een mooie, ontspannen, vrije klank te produceren.

 

Ademsteun

Een voorbeeld.

Tijdens het zingen wil je je strottenhoofd en alle spieren daarrond altijd heel vrij houden. Er mag wel spanning zijn in je ademsteun, rond je middenrif, je buikspieren en je kuchspiertje. Maar heel veel zangers zullen, wanneer ze luider of hoger willen zingen, beginnen duwen op hun stem. Dan spannen ze hun strottenhoofd steeds verder aan om die bepaalde noten er toch maar uit te krijgen. Misschien doe jij dat ook?

Eigenlijk zou je die spanning moeten laten zakken en verplaatsen naar je buikspieren. Je moet die spanning voelen in je kuchspiertje, in je ademsteun, misschien zelfs in je rug, maar rond je strottenhoofd moet alles open en vrij blijven.

Begrijp je wat ik bedoel? Het is dus oké om een beetje spanning te voelen tijdens het zingen, maar stel jezelf de vraag waar die vandaan komt, of die daar mag zitten, en hoe je die dan kan verplaatsen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Ik wil je ook aanmoedigen om je ademsteun, je buikspieren, te blijven trainen, want dat is echt een fundamentele zangtechniek. Zelf train ik nog elke dag mijn middenrifademhaling en verleg ik na al die jaren zingen nog steeds de grenzen ervan. En dat is wat ik ook jou toewens, om de grenzen van je ademsteun te verleggen.

Om die eerste, grensverleggende stap te zetten, nodig ik je heel graag uit voor mijn gratis (!) workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om je strottenhoofd helemaal vrij te houden en zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je ademsteun te activeren, je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je heel graag uit voor die workshop. Ze is helemaal gratis. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik hoop alvast dat je heel veel uit deze aflevering hebt gehaald, en dat je bij je volgende oefensessie stilstaat bij waar je spanning voelt, of je die daar mag voelen, en hoe je die dan kan verplaatsen.

Ik wil je ten slotte opnieuw bedanken om er deze keer weer bij te zijn geweest, en ik zie je heel graag volgende week terug. Daaaaaaag!