3 Technieken Om Lucht Op De Stem Weg Te Halen

zangtechniek Nov 21, 2023

Heb jij tijdens het zingen ook wel eens last van heesheid of lucht op jouw stem? In de aflevering van vandaag leg ik je uit waar dat vandaan komt en hoe je het kan oplossen!

Heesheid en lucht op je stem hebben te maken met stembandsluiting. Wat dat precies is, leg ik hieronder uit. Maar veel beginnende en onwetende zangers weten niet wat stembandsluiting precies is. Wanneer ze heesheid ervaren tijdens het zingen, zullen ze vaak gewoon verder zingen. Ze denken namelijk dat dat normaal is en bij zingen hoort, omdat het een teken zou zijn dat ze goed geoefend hebben. Maar dat is dus niet zo.

Eens je die fouten niet meer maakt, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere en getrainde zanger. Die zanger voelt wanneer zijn stembanden gesloten zijn en wanneer niet. Op die manier kan hij die stembanden ook gaan beïnvloeden. Ook zal hij heesheid sneller opmerken en weten dat dit een alarmsignaal is dat er iets verkeerd aan de hand is.

Die boodschap wil ik jou vandaag ook meegeven: heesheid is niet normaal! Het is een teken dat we iets verkeerd doen met onze stem. Vaak is dat een tekort aan zangtechniek.

Zoals je weet werken we hier telkens vanuit vier pijlers: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Vandaag zitten we natuurlijk in de zangtechnische pijler.

 

Wat is stembandsluiting?

Stembandsluiting is belangrijk, want als je stembanden niet helemaal sluiten tijdens het zingen, dan kan er irritatie ontstaan. Vanaf minuut 03:20 in de video toon ik je voor hoe gezonde stembanden trillen.

Wanneer je met heel veel lucht op je stem zingt, dan gaan je stembanden elkaar niet aanraken en los van elkaar wat gaan trillen. Dat is niet altijd even gezond. Want omdat ze elkaar niet aanraken, kan er heel veel lucht vanuit je longen langs je stembanden passeren. Die lucht zal de buitenste laag van je stembanden uitdrogen.

Dat op zich is het probleem nog niet. Het probleem ontstaat wanneer die uitgedroogde stembanden elkaar nadien, wanneer je gaat praten of roepen, weer aanraken. Op dat moment kan er irritatie ontstaan, wat dan weer heesheid, schorheid, of spanning kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je stembanden mooi tegen elkaar trillen wanneer je zingt.

Luchtig zingen kan natuurlijk een stijl zijn. Denk maar aan Billie Eilish, zij zingt heel luchtig. Maar zij doet dat op een manier die zangtechnisch correct is. Het belangrijkste is daarom dat je dat in balans houdt. Balans is dan ook hét sleutelwoord bij alles wat we doen tijdens het zingen.

 

Hoe sluit ik mijn stembanden correct?

De volgende vraag is dan: hoe kan je je stembanden op een correcte manier sluiten zodat lucht jouw stembanden niet uitdroogt?

Daarvoor wil ik samen met jou drie technieken overlopen om dat te kunnen. En we zullen dat doen op het nummer ‘Fever’ van Elvis Presley.

 

You give me fever when you kiss me

Fever when you hold me tight

>> Ga naar minuut 05:53 in de video om samen met mij deze drie technieken te overlopen

 

Techniek 1 : twang

Een eerste techniek om stembandsluiting te bevorderen, is twang. Kort gezegd is twang een heel lelijke klankkleur, een beetje zoals een heks uit de sprookjes. Zing de bovenste twee zinnen dus nog eens opnieuw, maar maak ze nu zo lelijk als je kan. Mocht dat niet direct lukken, overdrijf dan nog meer die lelijke klankkleur. Zo kan je dat effect nadien wat gaan verminderen om het mooier te maken.

 

Techniek 2 : cry

Een tweede zangtechniek om je stembanden te laten sluiten, is cry. Dat klinkt een beetje alsof je wenend zingt, met heel veel drama. Probeer dat dus ook eens met dit nummer.

 

Techniek 3 : scherpte

Een laatste zangtechniek die jou kan helpen om jouw stembanden te sluiten, is scherpte. Hiervoor gebruik je een heel scherpe iiii-klank, waarbij je je mond heel horizontaal beweegt, een beetje zoals de Joker uit Batman, met een ‘creepy smile’. Zing het nummer dus eerst eens met die iiii-klank, en zet vervolgens die scherpte in de tekst zelf.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Naast deze drie zangtechnieken bestaat er nog een vierde techniek die jou kan helpen, en dat is je strottenhoofdpositie. Die techniek kan je niet alleen helpen met je stembandsluiting, maar heeft ook enorm veel invloed op andere zaken, zoals o.a. het zingen van hoge en lage noten. Ze helpt jou echt om stemvrijheid te ervaren.

Daarom geef ik daar binnenkort een (gratis!) workshop over, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. We zullen samen jouw stemkleur warmer, ronder en helderder maken, en ik zal je helpen om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Bedank ook jezelf maar om de tijd te nemen om aan jouw zangontwikkeling te werken. Ik zie je alvast heel graag volgende week terug. Tot dan!