Beter Zingen Aan De Hand Van 3 Makkelijke Bewegingen

zangtechniek Jan 30, 2024

In de aflevering van deze week ontdek je drie bewegingen die je zang een enorme boost zullen geven en je meer stemvrijheid zullen bezorgen. Here we go!

 

 

Veel beginnende zangers weten niet dat bewegen kan helpen bij het zingen en maken dan ook de fout om stokstijf te blijven staan. Vaak hebben ze dat aangeleerd gekregen door bij een koor te zingen, waar hen werd gezegd dat ze niet mochten bewegen.

Maar er zijn ook beginnende zangers die wél bewegen tijdens het zingen, maar in een vicieuze cirkel van bewegingen terechtkomen. Ik weet nog dat ikzelf vroeger een soort draaiende beweging maakte met mijn vrije hand, maar dat ik daardoor op den duur last kreeg in mijn schouder. Bepaalde bewegingspatronen dienen je als zanger dus niet echt, en die opmerken kan een enorme positieve invloed hebben op je zang.

Eens je je bewust bent van die fouten, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere, getrainde zanger. Die zanger maakt bewust gebruik van bepaalde bewegingen om zijn zang te verbeteren. Als hij bv. merkt dat met het hoofd draaien hem helpt om beter te zingen, dan zal hij die beweging vaker bewust gebruiken.

Ook zal de getrainde zanger onbewuste bewegingspatronen bewust maken. Hij zal opmerken dat bepaalde bewegingen nadelig zijn tijdens het zingen, en zal daarom bewust gaan variëren in zijn bewegingen.

 

‘Let it be’

Zoals je weet, werken we hier altijd vanuit de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Vandaag bevinden we ons in de tweede, zangtechnische pijler.

De drie bewegingen die we deze week zullen bekijken, zullen we toepassen op een heel eenvoudig nummer, zodat we niet met zangtechniek en dergelijke moeten bezig zijn: het refrein van ‘Let it be’ van The Beatles.

vanaf minuut 05:21 zing ik het nummer één keer voor

Let it be, let it be

Let it be, let it be

Whisper words of wisdom

Let it be

 

Vooraleer we aan de bewegingen beginnen, wil ik je vragen jezelf een score te geven van 0 tot 10 op hoe gemakkelijk het nu voor jou is om dit stukje te zingen. De bedoeling is om hieronder, bij elke beweging die we overlopen, jezelf opnieuw een score te geven. Is die score hoger dan nu, en het zingen dus gemakkelijker, dan weet je dat je daarvoor met wat spanning zat daar waar de betreffende beweging invloed op heeft.

 

  •  Beweging 1: hoofd draaien

De eerste beweging is simpel: je draait je hoofd van links naar rechts, alsof je nee schudt. Door je hoofd op die manier te roteren, maak je de spieren rond je strottenhoofd los. Als deze beweging je helpt tijdens het zingen, dan weet je waar je met spanning zat.

>> zing en draai mee vanaf minuut 08:27 in de video

 

  •  Beweging 2: uitrekken

Voor deze tweede beweging doe je alsof je net wakker bent en je uitrekt: je gaat je armen en handen naar boven uitstrekken. Op die manier maak je je ruggengraat langer, waardoor je je buikspieren, en zo je ademsteun en middenrifademhaling activeert. Indien je hierdoor gemakkelijker kan zingen, dan moet jij allicht nog wat werken aan je ademsteun.

>> doe mee vanaf minuut 10:48 in de video

 

  •  Beweging 3: tong uitsteken

Ten slotte gaan we onze tong uitsteken. Ik raad je aan om deze oefening voor een spiegel te doen. Niet alleen omdat het een grappige beweging is, maar ook omdat je zo onmiddellijk zal zien of je last hebt van tongspanning. Wanneer dat zo is, dan zal je je tong snel terug naar binnen zien trekken.

Deze beweging ziet er niet alleen heel grappig uit, ze zal je ook helpen om met een vrijere klank te zingen. Onze tong is namelijk gelinkt aan ons zogenaamde hyoidbeen (tongbeen), dat dan weer gelinkt is aan ons strottenhoofd. Als deze oefening het jou dus makkelijker maakt om te zingen, dan had je allicht last van spanning rond je strottenhoofd.

>> steek je tong uit vanaf minuut 12:47 in de video

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Wanneer je op een podium gaat zingen, kan je natuurlijk niet zomaar je handen omhoog steken om je ademsteun te activeren. Daarom is een goede zangtechnische basis van essentieel belang, zodat je deze bewegingen niet per se nodig hebt om meer stemvrijheid te ervaren.

Daarom geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!