Je Brein Trainen Om Te Groeien

inspiratie mindset May 02, 2023

In de vorige aflevering leerde je al dat controle krijgen over je gedachten belangrijk is om vanuit (zelf)vertrouwen te handelen. Wil jij weten wat nu de concrete stappen zijn om dat te doen? Blijf dan zeker kijken of lezen!

In deze aflevering deel ik iets heel speciaal met jou, namelijk een stukje uit de Zelfzekere Zanger Bootcamp. Die bootcamp was een online event voor zangers dat enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Normaal deel ik dit niet met mensen die zich hiervoor niet hebben aangemeld, maar wat we in die bootcamp hebben geleerd, is volgens mij zo waardevol dat ik toch een uitzondering maak en stukjes van die bootcamp hier ga delen.

Vorige week leerde je hoe je door je gedachten te controleren tot meer (zelf)vertrouwen kan komen. Maar hoe doe je dat nu concreet?

 

Stap 1: bewustzijn

De eerste stap is je bewust zijn van die belemmerende gedachten. Wat vertellen die belemmerende gedachten jou? Misschien hoor je ze enkel vóór het zingen, of wanneer een huisgenoot binnenkomt, of wanneer je moet optreden. Wanneer ze ook komen, blijf daar zeker bij stilstaan.

 

Stap 2: omkeren

Eens je je bewust bent van die gedachten, kan je naar de tweede stap, en dat is ervoor kiezen om ze vanuit een ander perspectief te zien.

Een voorbeeld. Stel dat iemand zegt: “Ik ben niet goed genoeg”. Wat zou daar het omgekeerde van kunnen zijn? Dat kan zijn: “Ik ben wel goed genoeg.” Dat klinkt logisch, hé?

Maar wat dan vaak gebeurt, is dat zangers zeggen: “Ja, oké, ik heb het omgekeerd, maar ik geloof het nog niet.” Het is inderdaad één iets om het om te keren, maar het is nog iets anders om die omkering ook daadwerkelijk te voelen en te geloven. En dan komen we bij stap 3.

 

Stap 3: bewijsmateriaal

Bij de derde stap ga je zoeken naar bewijzen om dat nieuwe perspectief te onderbouwen. Hoe meer bewijsmateriaal je je brein kunt geven, hoe meer je dat nieuwe perspectief kunt aannemen, en dus ook geloven.

In het dagelijkse leven wordt er heel veel informatie op jouw brein afgevuurd. Uiteraard kan het dat niet allemaal verwerken, dus gaat je brein filteren. Je hebt het waarschijnlijk al eens meegemaakt dat je bijvoorbeeld net een nieuwe, rode wagen hebt gekocht, en dat je nu overal rode wagens ziet.

Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die sinds kort een baby heeft, en nu zie ik overal jonge koppels met baby’s. Dat is niet omdat er plots meer jonge koppels met baby’s rondlopen op deze planeet, maar omdat ik mij daar ineens bewust van ben en mijn brein dat niet meer wegfiltert. 

Hetzelfde gebeurt wanneer je een bepaalde gedachte gaat geloven. Wanneer je gelooft dat je niet goed genoeg bent, zal jouw brein bewijzen zoeken om die gedachte te ondersteunen. Jouw brein zal dan bijvoorbeeld zeggen: “Zie je wel dat ik niet goed genoeg ben, die noot zit net onder de toon." Of: “Zie je wel dat ik niet goed genoeg ben, ik heb negatieve commentaar gekregen.”

Jouw brein gaat dus telkens op zoek naar bewijzen. Dat kan zoals hierboven in de negatieve zin zijn, maar het kan ook in positieve zin. Wanneer je gelooft, of wilt geloven, dat je wel goed genoeg bent, kan je bewust op zoek gaan naar bewijzen die die gedachte onderbouwen. Zo kan je dat nieuwe perspectief makkelijker aannemen. En zo kan je die handrem, die belemmerende gedachten die jou tegenhouden, stilaan beginnen lossen.

Ik wil jou dan ook uitnodigen om daar de komende week bij te blijven stilstaan. Noteer de belemmerende gedachten die je hebt, keer die om, en zoek bewijzen om dat nieuwe perspectief te onderbouwen. 

Want eens we onze handrem hebben gelost, kunnen we kijken waar we met onze auto naartoe gaan.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Wil jij ook deelnemen aan een (gratis) workshop, zodat jij nog meer kan groeien als zanger? Dan nodig ik je graag uit voor de workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin bekijken we samen die ene belangrijke zangtechniek die jou zal helpen om jouw stemkleur echt heel mooi te maken. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week. Tot dan!