Zingen Vanuit Vertrouwen

inspiratie mindset Apr 25, 2023

In de vorige aflevering leerde je al hoe een betere zangtechniek vertrekt vanuit vertrouwen. Wil jij weten wat je nu moet doen om vanuit vertrouwen te handelen? Blijf dan zeker kijken of lezen!

In deze aflevering deel ik iets heel speciaal met jou, namelijk een stukje uit de Zelfzekere Zanger Bootcamp. Die bootcamp was een online event voor zangers dat enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Normaal deel ik dit niet met mensen die zich hiervoor niet hebben aangemeld, maar wat we in die bootcamp hebben geleerd, is volgens mij zo waardevol dat ik toch een uitzondering maak en stukjes van die bootcamp hier ga delen.

 

Vorige week leerde je hoe je door meer (zelf)vertrouwen een betere zangtechniek kan ontwikkelen. Maar hoe kom je nu tot meer vertrouwen?

 

Handrem

Het eerste wat je daarvoor moet doen, is je bewust worden van wat jou tegenhoudt om te groeien als zanger. 

Je kan het vergelijken met een auto. Stel dat je met de auto wilt vertrekken naar een feestje. Je stapt in, steekt de sleutel in het contact, zet de motor aan, duwt op het gaspedaal, maar je auto gaat niet vooruit. Dan merk je dat de handrem nog op staat.

Wel, het gaspedaal induwen terwijl de handrem nog op staat kan je vergelijken met ik die jou allerhande zangtechnieken en -oefeningen geef om te groeien als zanger, terwijl er nog een deel in jou zit dat die groei tegenhoudt. En zo geraken we, net als die auto, niet vooruit natuurlijk. Vandaag gaan we stilaan die handrem, die belemmerende gedachten, lossen, zodat we het gaspedaal vol kunnen induwen. 

Wat zouden die belemmerende gedachten nu kunnen zijn?

Stel bijvoorbeeld dat je bang bent om jouw huisgenoten te storen wanneer je oefent, of dat je bang bent om hun reactie te horen of te zien, of je bent bang om fouten te maken tijdens een oefensessie, dan zal je die verschillende zangtechnieken niet goed kunnen uitvoeren en oefenen. Waardoor je niet kan groeien als zanger. En dan geraken we in een vicieuze cirkel.

Er zijn bijvoorbeeld ook zangtechnieken waar je gekke geluiden moet maken, zoals ‘twang’, een beetje een nasale klank. Als ik jou nu zou vragen om zo lelijk mogelijk met ‘twang’ te zingen, maar je durft niet omdat je huisgenoten in de buurt zijn, dan kan je die zangtechniek niet goed toepassen.

Je bewust zijn van die belemmerende gedachten die je tegenhouden in jouw groei als zanger, is dus heel belangrijk. Doe je dat niet, dan kom je vaak in een automatische pilootmodus terecht. Dat kan er dan weer voor zorgen dat je in een slachtofferrol kruipt. 

Wanneer je in de slachtofferrol zit, zeg je dingen zoals ‘zie je wel, ik heb slechte commentaren gekregen, dus ik kan niet zingen’. Of ‘zie je wel, ik maak een fout, dus ik zal het nooit kunnen leren’.

 

Gedachten loslaten

Nadat je die belemmerende gedachten hebt geïdentificeerd, is de logische volgende vraag: hoe kan je die gedachten loslaten? Hoe kan je de handrem stilletjesaan lossen zodat je dat gaspedaal kan induwen?

Wel, alles heeft te maken met de blik waarmee je naar de zaken kijkt.

Daarvoor wil ik een oefening doen met jou. Ik ga een aantal symptomen beschrijven en jij moet er een emotie aan koppelen. De symptomen zijn de volgende: een snellere hartslag, klamme handen, gevoelloze, tintelende benen, een knoop in de maag.

Welke emotie associeer jij hiermee? De meeste mensen associëren dit met angst, onzekerheid, twijfel, stress en zenuwen.

Dit is wat Bruce Springsteen ooit in een interview heeft gezegd:

 

“Just before I go on stage, my heart beats a little faster… my hands sweat a little… my legs go numb as if I’m getting pins and needles… and then I get a tight feeling in the pit of my stomach that starts to spin round and around… When I get all those feelings, I know I’m excited, pumped up and ready to go on stage.”

 

Hij beschrijft hier dezelfde symptomen als daarnet: een snellere hartslag, klamme handen, gevoelloze, tintelende benen, en een knoop in de maag. Maar wat hij dan zegt, is voor mij ‘mind-blowing’. 

Want we kunnen ervoor kiezen om al die symptomen te bekijken als ’ik ervaar stress, ik ben angstig, ik krijg een paniekaanval’. Of we kunnen ervoor kiezen om ze, zoals Bruce Springsteen, te zien als ‘ik ben klaar om het podium op te lopen’. 

De betekenis die je geeft aan symptomen heeft zo veel invloed op hoe we ons voelen, hoe we ons gedragen, en hoe we handelen. Wat je ervaart blijft wel hetzelfde, maar de interpretatie kan verschillen.

Door je gedachten dus te controleren en je perspectief bewust te kiezen, kan je meer (zelf)vertrouwen kweken. En dat vertrouwen vormt, zoals je al weet, de basis voor een goede zangtechniek. 

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Wil jij ook deelnemen aan een (gratis) workshop, zodat jij nog meer kan groeien als zanger? Dan nodig ik je graag uit voor de workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin bekijken we samen die ene belangrijke zangtechniek die jou zal helpen om jouw stemkleur echt heel mooi te maken. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week. Tot dan!