Veel Zingen ≠ Beter Zingen

inspiratie mindset Dec 20, 2022

Veel zingen staat niet gelijk aan beter zingen. Over dat misverstand zullen we het hebben in deze aflevering.

Veel zangers zijn er namelijk van overtuigd dat hoe meer ze zingen, hoe beter ze ook worden als zanger. En ik begrijp vanwaar dat idee komt. We hebben allemaal wel eens de boodschap gekregen ‘practice makes perfect’, of ‘je moet oefenen om beter te worden’. Bij elke vaardigheid die we leren wordt ons dat wel eens gezegd. 

De vraag die we ons moeten stellen, is: is dat wel zo? Want veel onwetende zangers zullen heel veel zingen zonder erbij te blijven stilstaan wat ze eigenlijk aan het doen zijn. En op zo’n moment zijn we niet aan het bijleren. 

Want waar zij vaak niet bij stilstaan is hoe ze oefenen, of wat oefenen juist betekent. Veel onwetende zangers zeggen ‘ik zet de radio op’ of ‘ik zet mijn favoriete nummer op YouTube op en ik zing lekker mee’, en dat zien ze dan als een oefensessie. Maar is dat wel een oefensessie?

 

Wat is oefenen?

Voor mij is oefenen je stemspieren op een bepaalde manier trainen zodat je bepaalde vaardigheden verbetert. Als ik bv. piano wil oefenen, dan zal ik mijn vingerspieren gaan trainen. Of als ik mijn Spaans wil oefenen, dan kan ik aan mijn vocabulaire of mijn grammatica werken, of ik kan zinnen proberen te bouwen. 

Dat is doelgericht oefenen: we hebben een doel en we werken ernaartoe. Als we doelloos een nummer opzetten en gewoon meezingen, dan is dat niet oefenen. Omdat we dan niet bewust werken aan bepaalde zaken om onze vaardigheid, zingen in dit geval, te verbeteren.

En dan kunnen we nog een stap verder gaan. Want is het altijd zo dat meer oefenen een beter resultaat oplevert? Als we kijken naar topsporters, dan is dat niet altijd het geval. Want heel vaak moeten topsporters rust inlassen, zowel fysieke als mentale rust. Hun spieren moeten namelijk op een bepaald moment ook recupereren. En dat is bij zingen exact hetzelfde.

 

Bewust & gebalanceerd oefenen

Ik wil jou dan ook uitnodigen om de komende week twee dingen te doen.

Ten eerste: bewust oefenen. Als je zegt ‘ik ga nu een half uur zingen’, stel je dan de vraag: wat ga ik in dat half uur doen? Waar wil je aan werken? Wat is jouw ultieme droom en wat is een eerste kleine stap die je kan zetten in die richting? Denk na over wat de bewuste acties zijn die je kan nemen om je vaardigheid te gaan verbeteren.

Ten tweede wil ik je uitnodigen om gebalanceerd te oefenen. Daarmee bedoel ik - denk aan onze topsporter - rust inplannen. 

Ik heb van mijn eigen coach ooit een heel mooie quote meegekregen: ‘the rest is the work’. Het rusten is ook het werk. En in het begin triggerde die quote mij, want ik ben iemand die niet zoveel rust. Maar vaak merk je dat te laat. Het is pas door je ervan bewust te zijn dat rusten een onderdeel is van onze ontwikkeling als zanger, dat je beseft dat die rust zo broodnodig is.

 

Rusten op 3 manieren

Die rust kan op drie manieren. De eerste manier is je stem rust gunnen, of stemrust. Als je bv. vandaag een uur gaat zingen, neem dan morgen stemrust. En wanneer je overmorgen weer een uurtje zingt, neem je de volgende dag opnieuw stemrust. Kijk wat dat doet om je stem die rust te gunnen.

Naast je stem rust gunnen kunnen we ook kijken naar hoe we ons lichaam rust kunnen gunnen. Want als ons lichaam moe en opgespannen is, dan gaat zich dat ook uiten in onze stem. Een opgespannen nek en schouders zullen de spieren in ons strottenhoofd mee opspannen, en dan is het om zeep. 

En ten slotte is er mentale rust. Ons hoofd is de hele tijd aan het denken: ‘die hoge noot komt eraan’, of ‘ik ben niet goed genoeg’. Ons duiveltje, onze innerlijke criticus, is dan actief. Ook daar die innerlijke rust opzoeken helpt ons om een betere zanger te worden. Want hoe vaker we die innerlijke criticus op de achterbank kunnen laten, hoe makkelijker het ook zal zijn om dat ook tijdens het zingen toe te passen, en hoe meer zelfvertrouwen we zullen krijgen tijdens het zingen. 

(Als je even uit de lucht valt als ik praat over de innerlijke criticus, bekijk dan zeker deze of deze video.)

Ik wil je dus uitdagen om als je deze week oefent, bewust te oefenen, en rust te nemen, zowel fysiek, mentaal als stemrust. Houd mij zeker op de hoogte van wat dat doet met jou. Welke vooruitgang merk je op? Schrijf het desnoods op, want het is belangrijk dat je erbij blijft stilstaan. Want dat motiveert ons dan weer om dat vaker te doen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

En misschien heb ik nog wel een laatste uitdaging. 

Veel zangers zeggen: “Ik wil wel bewust gaan oefenen, maar hoe doe ik dat precies?” Bij mij start het bij het trainen van je spiergeheugen en je stemspieren, zodat je die verschillende zangtechnieken die je nodig hebt om goed en gezond te kunnen zingen, opneemt in je spiergeheugen. Zodat je daar nadien niet meer aan moet denken, want je lichaam kan het.

En in de (gratis) workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’ doen we exact dat. Dus dat is jouw laatste uitdaging, om die workshop te bekijken. Je kan je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

 

Heel graag tot volgende week!