Zo Vermijd Je Spanning Tijdens Het Zingen

inspiratie zangtechniek Dec 27, 2022

Wil jij weten wat de drie fouten zijn die onwetende zangers maken en spanning veroorzaken tijdens het zingen? Maar ook hoe jij deze fouten kan vermijden? Kijk of luister dan zeker naar de aflevering van deze week!

 

Laat er ons onmiddellijk invliegen. Wat zijn die drie grote fouten die jij zeker niet wil maken?

 

Fout 1: niet focussen op zangtechniek

Veel onwetende zangers zetten de radio op en zingen lekker mee met een nummer zonder te blijven stilstaan bij welke zangtechnieken achter dat nummer zitten.

Dus, de volgende keer dat jij meezingt met de radio, YouTube, of hoe jij ook naar muziek luistert, blijf dan eens stilstaan bij welke zangtechnieken worden gebruikt in een nummer. Hoe klinkt die stem? Waar ademt die artiest? In welk register zingt hij of zij? Ga bewust luisteren naar wat er gezongen wordt, en pas dat ook bewust toe als jij gaat meezingen. 

Dat is waar je zal groeien van onwetende douchezanger naar de zanger die zichzelf echt gaat ontwikkelen. Want door bewust te blijven stilstaan bij wat je doet met je stem, welke stemspieren actief zijn en hoe je die kunt gaan trainen, dan pas zal je echt die stemvrijheid ervaren. 

 

Fout 2: ademhaling vergeten

Van de zangers die bij mij komen om samen te werken en moeilijkheden ervaren tijdens het zingen, ligt de oorzaak in 90% van de gevallen bij een tekort aan ademhaling. Terwijl onze ademhaling net de basis is van alles tijdens het zingen.

Ofwel is hun ademhaling niet juist en gaan ze oppervlakkig ademen in plaats van hun middenrif te activeren, ofwel besteden ze geen aandacht aan hun ademhaling, omdat het middenrifademhalingsproces nog niet in hun spiergeheugen is ingebakken. 

Je kan de middenrifademhaling een beetje zien als de funderingen van een gebouw: net zoals je geen huis kan beginnen bouwen zonder goede funderingen, kan je niet gezond en zuiver beginnen zingen zonder een correcte middenrifademhaling. 

We willen dus dat die middenrifademhaling in ons spiergeheugen wordt opgenomen, zodat we er tijdens het zingen niet meer over hoeven na te denken. 

>> In deze vocal workout kan je je middenrifademhaling trainen.

 

Fout 3: "knijpen" tijdens het zingen

Misschien heb je zelf al eens gemerkt dat hoe hoger je gaat, hoe meer je begint te knijpen op je stem. Of hoe langer een noot moet aanhouden, hoe meer je begint te knijpen, omdat je het gevoel hebt dat die noot elk moment kan uitschieten of beginnen trillen. 

Dat is ergens wel een logische reactie, want als we het gevoel hebben dat iets ons zal ontglippen, is onze reflex om alles aan te spannen. 

De oplossing hiervoor lijkt misschien contra-intuïtief, namelijk: loslaten. Want het is vaak door het los te laten dat je klank veel stabieler zal klinken.

Je kan het vergelijken met zand. Stel dat je op het strand zand schept met je handen. Met je ene hand neem je zand en houd je dat zo hard mogelijk vast. Met je andere hand neem je ook zand, maar niet door het vast te nemen, maar door het op te scheppen. In welk hand zal er het meeste zand overblijven?

Hetzelfde geldt bij het zingen: als je gaat knijpen, zullen je spieren opspannen en zal de lucht niet goed kunnen stromen, terwijl als je meer loslaat en ondersteunt, je een stabielere klank zal krijgen.

 

De wereld van de zelfzekere zanger

Eens je deze fouten niet meer maakt, bevind je je in de wereld van de zelfzekere zanger. In die wereld kan je je stem controleren en met een goed en ontspannen gevoel zingen. Dat is waar je stemvrijheid zal ervaren. 

Dat zorgt er dan weer voor dat je nog meer zal genieten van jouw passie en nog meer zelfvertrouwen zal hebben. Niet enkel vertrouwen in je stem, maar ook in je lichaam, in jezelf, en in je vaardigheden. Dat is de wereld van de zelfzekere zanger waar we naartoe willen. 

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Zangtechniek, waar de eerste fout over ging, is de basis van alles; als we het zangtechnische niet beheersen, dan is het moeilijk om verder te groeien in ons zangavontuur. 

Daarom kan je binnenkort een workshop hierover volgen, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. In die (gratis) workshop zal ik je helpen om die hoge én lage noten zonder spanning of heesheid te kunnen zingen. Wil jij ook die zangtechniek ontdekken en de eerste fout van hierboven oplossen? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek!

Ik wil je ten slotte uitdagen om deze week een nummer uit te kiezen en te blijven stilstaan bij de drie fouten hierboven. Ben je je bewust van de zangtechnieken in dat nummer? Zit je ademhaling goed? Voel je je stem ergens knijpen? Zing het nummer daarna nog een keer met dat allemaal in je achterhoofd, en kijk naar het verschil. Laat mij in de comments hieronder zeker weten wat dat verschil voor jou was. Ik ben alvast heel erg benieuwd naar jouw ervaring!

Ik wil je opnieuw heel erg bedanken om jouw tijd hier samen met mij te hebben doorgebracht, en ik zie je heel graag volgende week terug!