In Minder Dan 10min Per Dag Beter Leren Zingen

zangtechniek Mar 26, 2024

Wil jij ook in minder dan 10 minuten per dag een betere zanger worden? In de aflevering van deze week laat ik je zien hoe je dat doet.

Veel onwetende zangers denken dat ze uren moeten oefenen om een betere zanger te worden. Wat echter veel meer impact heeft, zijn korte oefensessies die je regelmatig herhaalt.

Ook oefenen onwetende zangers niet zo efficiënt. Ze zetten vaak gewoon een nummer op en zingen dan mee. Dat is natuurlijk heel leuk, maar daar leer je niet zoveel van.

Eens je die fouten niet meer maakt, dan kom je terecht in de wereld van de getrainde en zelfzekere zanger. In die wereld oefen je heel gericht en bewust, wat natuurlijk veel meer resultaat oplevert.

Als getrainde zanger weet je ook heel goed dat regelmaat belangrijk is. Zo is elke dag tien minuten oefenen veel beter dan één keer per week één uur lang alles geven.

Zoals je weet vertrekken we bij alles wat we hier doen vanuit de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Deze week zitten we helemaal in de zangtechnische pijler.

Binnen die zangtechnische pijler hebben we bovendien nog eens verschillende fases. Als je doorheen je oefensessie kan focussen op elk van die vier fases, waar je ook staat in je zangavontuur, dan zal dat enorm veel impact hebben op jouw zangontwikkeling.

Vandaag geef ik je een reeks oefeningen mee die alle vier fases doorlopen, zodat jij het beste uit je oefensessies kan halen. Daarbij ga ik niet in op de theorie achter deze technieken. Daarvoor verwijs ik je graag naar eerdere video’s via de links, maar nog beter is om je aan te melden voor de Singing Insiders, waarin je van A tot Z alles te weten komt over deze zangtechnieken.

 

Fase 1: ‘The Foundations’

De eerste fase vormt de basis van alles wat je doet, net zoals je zonder stevige funderingen geen huis kan bouwen. Eén element binnen deze fase is je ademsteun en je middenrifademhaling, wat ik soms ook het ‘kuchspiertje’ noem.

> vanaf minuut 04:13 in de video geef ik jou een oefening om je ademsteun te activeren

 

Fase 2: registers

Wanneer we het hebben over registers, dan hebben we het uiteraard over borststem, kopstem, mix voice, vocal fry, en alle registers die onze stem aankan. Een goede oefening is om te leren schakelen tussen borst- en kopstem, om zo in die mix voice te geraken.

> oefen mee vanaf minuut 06:03

 

Fase 3: klankkleur

Veel zangers denken “mijn stem is mijn stem, maar ik vind mijn stem niet zo mooi, dus ik zing niet graag”. Wel, die zangers weten dus niet dat je de klankkleur van je stem kan veranderen. Eén manier om dat te doen, is spelen met je strottenhoofdpositie.

> ga naar minuut 08:27 voor deze oefening

 

Fase 4: flexibiliteit

Deze fase is voor mij de ‘cherry on top’, want dit zijn technieken om meer emotie toe te voegen aan je nummer, om met effecten te spelen, enzovoort. Eén van die technieken is het controleren van je vibrato, waarbij de noot die je zingt een beetje “trilt”. Hoe subtiel het ook is, het zal meer dimensie geven aan je zang.

> ga naar minuut 12:52 voor deze oefening

Nu is het aan jou om deze oefeningen in de praktijk te gaan zetten. Bovendien duren ze niet meer dan tien minuten. Doe je dat elke dag, dan garandeer ik jou dat je echte vooruitgang zal ervaren in jouw zangontwikkeling! Je traint namelijk heel specifieke spieren, waardoor je een heel specifiek resultaat zal krijgen, in plaats van gewoon met de radio mee te zingen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Heb jij er na deze oefeningen nog niet genoeg van gekregen, en wil je nog dieper duiken in al die fases? Dan nodig ik je heel graag uit voor de (gratis!) workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’ die binnenkort van start gaat. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!