Spanning vs Ontspanning Tijdens Het Zingen

mindset zangtechniek Jan 23, 2024

Ben jij er ook van overtuigd dat je geen spanning mag voelen tijdens het zingen? In de aflevering van deze week leg ik je uit waarom dat niet klopt.

 

 

Veel zangers denken dat je tijdens het zingen geen spanning mag voelen. Veel zangleraars en vocal coaches hebben hen vanaf het begin van hun zangavontuur namelijk gezegd dat je geen druk mag voelen op je stem, dat je geen pijn mag ervaren tijdens het zingen.

De waarheid is echter dat er een verschil bestaat tussen spanning en inspanning.

Inspanning is namelijk nodig om geluid te produceren. Wanneer onze stembanden en stemspieren zich niet inspannen, dan maken ze geen geluid. Maar wanneer je ervan overtuigd blijft dat alles zo ontspannen mogelijk moet zijn en je daarop blijft focussen, dan kan dat in jouw nadeel spelen. Doordat bepaalde spieren zich gaan ontspannen, zal bv. ons strottenhoofd niet genoeg steun krijgen, waardoor onze keelspieren dat gaan compenseren en zich gaan overspannen. Zo ontstaat uiteindelijk een onevenwicht, wat dan weer pijn en heesheid veroorzaakt tijdens het zingen.

Het komt er dus op aan de ideale balans te vinden tussen spanning en inspanning.

 

Balans

De vraag is dan natuurlijk: hoe doe je dat?

Om die balans voor jou te vinden, zingen we deze week samen een stukje uit ‘Before you go’ van Lewis Capaldi.

>> vanaf minuut 03:11 in de video zing ik het stukje voor

So, before you go

Was there something I could’ve said to make it all stop hurting?

It kills me how your mind can make you feel so worthless

So, before you go

We zullen dit stukje eerst op een volledig ontspannen manier zingen, alsof je lui in je bed ligt, om daarna de juiste inspanning te proberen vinden.

>> zing helemaal ontspannen mee vanaf minuut 04:16 in de video

Hoe voelde dat aan? Hoe klonk jouw stem? Wat heb je opgemerkt? Geef dat eens een cijfer van nul tot tien.

Nu doe je het omgekeerde, en ga je op zoek naar de juiste hoeveelheid inspanning. Dat doe je door alleszins je middenrifademhaling, het ‘kuchspiertje’, aan te zetten. Maar dat kan je ook doen door bv. je projectieruimte te vergroten, door wat bite of twang aan je klank toe te voegen. Let daarbij goed op wanneer die inspanning overgaat in spanning, en het te veel wordt. Zoek dus naar de ideale balans tussen spanning en inspanning.

>> zing mee en zoek de balans vanaf minuut 06:29 in de video

Hoe klonk je stem nu? Wat was het verschil met daarnet? Geef ook dit een cijfer van nul tot tien.

Deze werkwijze kan je nu op andere nummers gaan toepassen. Neem dus eens een nummer uit je eigen repertoire en zoek het juiste evenwicht tussen spanning en inspanning. Sommige zullen misschien wat meer inspanning vragen, terwijl voor andere net minder inspanning nodig is. Sowieso gaat het er telkens opnieuw om de juiste balans te vinden tussen spanning en inspanning.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Om die ideale balans te vinden, heb je uiteraard een stevige zangtechnische basis nodig. Mocht jij nog wat extra hulp nodig hebben om die basis op te bouwen, dan geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij deze tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!