Vocal Workout: Laag Zingen

vocal workout Nov 07, 2023

Wil jij ook met gemak lage noten kunnen zingen? In de aflevering van deze week geef ik je de perfecte vocal workout om dat te doen. Laten we erin vliegen!

Veel onwetende, beginnende zangers focussen op de hoge noten, en vergeten aandacht te besteden aan de lage noten. Toch zijn ook die belangrijk voor je stemontwikkeling.

Beginnende zangers trainen hun stem ook niet regelmatig genoeg. Ze doen dan één keer een vocal workout zoals deze, en daarmee is de kous af volgens hen. En dat terwijl de magie van het zingen net zit in het consistent herhalen van stemoefeningen!

Ik wil je dus uitnodigen om deze vocal workout de komende week elke dag eens door te nemen. Je zal zien wat voor een positief effect dat zal hebben op jouw stembereik.

Beginnende zangers denken bovendien dat je lage noten niet kan trainen. Mijn bereik is mijn bereik, denken ze, dus de lage noten die niet binnen dat bereik vallen, zijn “verloren”. De waarheid is natuurlijk dat je die lage noten wél kan trainen. Je stem heeft uiteraard haar anatomische limieten - ze zijn zo lang of zo kort als ze zijn - maar er is wel wat speelruimte.

 

De zelfzekere zanger

Eens je je bewust bent van deze fouten, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere zanger. Als zelfzekere, getrainde zanger weet je immers dat je stem trainen niet afhankelijk hoeft te zijn van “talent”. Je weet heel goed dat zowel hoge als lage noten te trainen vallen.

De getrainde zanger zal daarom ook zijn volledige stembereik trainen. Niet enkel de hoge of enkel de lage noten, want de getrainde zanger weet dat ze allebei invloed hebben op elkaar. Nadat je deze vocal workout voor lage noten hebt gedaan, nodig ik je daarom uit om ook die voor hoge noten door te nemen. Die video kan je hier vinden.

De zelfzekere zanger heeft ook een consistent oefenschema. Hij zal daarom deze vocal workout om de twee dagen herhalen tot die lage noten helemaal goed klinken.

Zoals je weet werken we hier altijd vanuit vier grote pijlers: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Met deze vocal workout bevinden we ons middenin de zangtechnische pijler.

 

Oefening 1 : vocal fry activeren

In de eerste oefening gaan we onze vocal fry activeren. Dat doen we om onze borststem warm te maken. Die heb je immers nodig om die lage noten te kunnen zingen. Wil je meer weten over vocal fry? Bekijk dan zeker deze video.

>> Ga naar minuut 3:26 om je vocal fry te activeren

 

Oefening 2 : twang toevoegen

Vervolgens gaan we twang toevoegen aan onze borststem, zodat we meer helderheid krijgen in die lage noten. Als we laag zingen wordt alles namelijk vrij snel “luchtig”, maar door twang toe te voegen, steken we opnieuw wat meer body in onze stem.

>> Ga naar minuut 5:13 om twang toe te voegen aan je borststem

 

Oefening 3 : strottenhoofd laten zakken

In deze derde oefening gaan we spelen met ons strottenhoofd, zodat we die lage noten gemakkelijker aan kunnen. Je strottenhoofd is het bobbeltje dat je voelt in je keel, bij mannen wordt het ook wel eens de adamsappel genoemd. Wanneer je geeuwt, zal je merken dat dat strottenhoofd naar beneden zakt. Dat is wat we in deze oefening ook gaan doen.

>> Ga naar minuut 6:24 en laat je strottenhoofd zakken

 

Oefening 4 : twang + laag strottenhoofd

In deze laatste oefening gaan we de twee voorgaande zangtechnieken combineren om steeds lager te kunnen zingen. We beginnen in onze borststem op een normale toonhoogte, maar naarmate we zakken, zullen we eerst twang nodig hebben, en vervolgens ons laag strottenhoofd, om die lagere noten aan te kunnen.

>> Ga naar minuut 7:57 om deze combinatie te oefenen

 

Zoals ik eerder al zei, is het een veel gemaakte fout van beginnende zangers om vocal workouts als deze maar één keer te doen. Ik wil je daarom aanmoedigen om deze workout de komende week elke dag te doen, zodat jij die getrainde zanger kan worden die zijn of haar stembereik helemaal onder controle heeft.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Naast het trainen van lage noten is een stevige zangtechnische basis natuurlijk ook heel belangrijk.

Daarom nodig ik je heel graag uit voor de gratis workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen. In die workshop speelt het strottenhoofd waar we het in deze vocal workout over hadden, een heel grote rol. Want naast laten zakken, kan je er nog zoveel meer mee doen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ten slotte wil ik je opnieuw bedanken om er deze week weer bij te zijn geweest. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!