Zo Zing Je “Always Remember Us This Way” van Lady Gaga

inspiratie zangtechniek Jan 16, 2024

In de aflevering van deze week ontdek je welke zangtechnieken verscholen zitten in het nummer ‘Always remember us this way’ van Lady Gaga. Hier gaan we!

 

Je bewust zijn van de zangtechnieken die in een nummer zitten is heel belangrijk als zanger, maar toch zingen veel beginnende zangers een nummer zonder daar echt bij stil te staan. Vaak gaan ze dat nummer ook maar één keer zingen, waarna ze aan een volgend nummer beginnen.

Een getrainde zanger weet echter dat een nummer maar één keer zingen niet voldoende is. Je ontdekt namelijk telkens nieuwe zaken in een nummer: ritme, intonatie, zangtechniek, emotie… Daarom is het interessant om, elke keer je een nummer zingt, je aandacht en focus op één van die facetten te richten.

Veel beginnende zangers weten ook niet goed hoe ze een nummer moeten instuderen, en vragen mij dan: “Ik wil dit nummer zingen. Welke zangtechnieken moet ik toepassen?” Jij stelt je waarschijnlijk ook die vraag bij ‘Always remember us this way’.

Wel, eigenlijk bestaat er niet één ultieme zangtechniek die voor iedereen werkt. Zangtechniek is namelijk iets uniek, omdat elke stem uniek is. Daarom moeten we op zoek gaan naar wat voor jou werkt. Eigenlijk gaat het dus niet om welke zangtechnieken in een nummer zitten, maar om welke zangtechnieken jij in jouw zangtechnische rugzak hebt steken die jou kunnen helpen om dat nummer te zingen.

 

Zangtechnische rugzak

Het idee van zo’n zangtechnische rugzak is dat je die vol steekt met verschillende zangtechnieken die jou kunnen helpen doorheen jouw zangavontuur. Wanneer je dan een nummer instudeert en je komt een uitdaging tegen, bv. een hoge noot, dan ga je op zoek in je rugzak welke zangtechniek daar eventueel bij kan helpen. Past die niet, dan steek je die gewoon terug en test je een andere uit.

Ik kan je dus wel een leidraad geven, zoals ik ook bij het nummer hieronder zal doen, maar dat wil niet zeggen dat die zangtechnieken het meest geschikt zijn voor jou. Het komt er vooral op aan te zoeken welke zangtechnieken het beste bij jou passen.

Dat doe je uiteraard door, net als de getrainde zanger, een zo gevuld mogelijke zangtechnische rugzak op te bouwen, zodat je die zangtechnieken heel bewust en intentioneel kan gaan gebruiken. Wil jij graag jouw zangtechnische rugzak beginnen vullen? Lees of kijk dan vooral verder, want verderop ontdek je de ideale manier om dat te doen.

 

‘Always remember us this way’

Laat ons erin vliegen!

Voor deze oefening gebruiken we de tweede strofe en het refrein van ‘Always remember us this way’. De zangtechnieken die je daarin zal ontdekken, kan je dan nadien ook in de eerste strofe, en eventueel in de bridge, gaan toepassen. Ik ga in de video en hieronder niet dieper in op de details van de verschillende zangtechnieken. Daarvoor kan je doorklikken naar de video’s waarin ik uitgebreider stilsta bij deze technieken.

Voor wie het nummer nog niet kent, zing ik het één keer voor vanaf minuut 06:10 in de video hierboven. Ken je het nummer wel al, dan kan je met mij meezingen vanaf minuut 07:46 en alvast kijken hoe de melodie en het ritme in elkaar zitten. Op die manier kan je al de moeilijke stukjes identificeren, zodat we die straks kunnen gaan aanpakken.

Lovers in the night

Poets tryin’ to write

We don't know how to rhyme

But, damn, we try

But all I really know

You're where I wanna go

The part of me that's you will never die

So when I'm all choked up

And I can't find the words

Every time we say goodbye

Baby, it hurts

When the sun goes down

And the band won't play

I'll always remember us this way

Nu gaan we kijken welke zangtechnieken hier in zitten. Zoals ik daarnet al zei, ga ik jou technieken meegeven die voor mij en voor veel andere zangers werken. Maar het kan zijn dat bepaalde zangtechnieken voor jou minder goed werken. Dat is helemaal oké. Ga in dat geval op zoek in jouw zangtechnische rugzak naar een zangtechniek die wel werkt voor jou.

 

  1. Strofe, deel 1: borststem & ‘bite’

 

Het eerste deel van de strofe (t.e.m. “damn, we try”) zingen we met onze borststem, waar we een laagje ‘bite’ overheen leggen. Bite is die open, warme klankkleur, wat ook heel typisch is aan Lady Gaga haar stem. Je kan bite wat vergelijken met in een grote appel bijten, waarbij we onze mond heel wijd openen.

 

>> zing mee vanaf minuut 10:15

  1. Strofe, deel 2: mixed voice & ‘twang’

In het tweede deel van de strofe verandert het register, en gaan we naar onze mixed voice. Hier voegen we ook nog een beetje ‘twang’ aan toe. Probeer vooral niet te duwen op je borststem, want zo zing je met spanning op je stem. Daarom kan twang je helpen om die mixed voice te vinden. Je twang activeren doe je dan weer door je mond breed te maken en die typische, lelijke klankkleur te produceren.

 

>> zing mee vanaf minuut 11:55

  1. Refrein, deel 1: borststem <> mixed voice

Vervolgens komen we bij het refrein. In het eerste deel (t.e.m. “Baby, it hurts”) schakelen we tussen borststem en mixed voice. Bij mij ligt het schakelpunt op het woord “all”, maar dat kan bij jou ergens anders liggen. Ga vooral op zoek naar jouw eigen schakelpunt. Na het eerste deel van deze zin (na “words”) schakel je terug naar je borststem.

 

>> zing mee vanaf minuut 13:45

  1. Refrein, deel 2: borststem + kopstem

Het laatste deel van het refrein zingen we opnieuw in onze borststem, behalve bij het woordje “play”, want daar gebeurt iets interessant. Daar schakelen we namelijk middenin het woord naar onze kopstem, een zogenaamde ‘vocal flip’ (nog zo’n handelsmerk van Lady Gaga). Je zou het zelfs wat jodelen kunnen noemen.

 

>> zing mee vanaf minuut 15:08

Om deze oefening af te sluiten, zingen we alles nog eens door met de zangtechnieken die we hierboven gezien hebben, of die voor jou beter passen.

>> zing alles nog eens door vanaf minuut 16:05

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Zoals ik eerder zei, komt het er vooral op aan jouw zangtechnische rugzak zodanig uit te bouwen zodat je heel bewust de geschikte zangtechnieken kan gaan kiezen die bij dit nummer passen.

Om jou alvast te helpen jouw rugzak te beginnen vullen, geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Blijf vooral experimenteren met dit nummer. Ik zie je heel graag volgende week terug. Daaaag!